Nieuwsoverzicht

Gezellige zaagdag

Op zaterdag 18 april waren we te gast bij Tafelboom op Rotsoord. Onder leiding van Egbert maakte een mobiele zaaginstallatie van onze zestien boomstammen planken van 60 en 30 mm. Een deel van de dunne planken is bestemd voor het dak en de wanden van een drooghuis. Of het drooghuis er komt is nog spannend, maar we werken er hard aan!

Oh, als je het niet hebt gevolgd: de stammen zijn afkomstig van door de gemeente gekapte bomen die moesten verdwijnen voor de wegreconstructie die nu in volle gang is. Wij hebben gevraagd of ze deze wilden laten liggen. Dat leverde nog wel wat consternatie op, omdat iepenstammen eigenlijk direct moeten worden afgevoerd en ontschorst. Met de komst van het voorjaar – en de kans dat de gevreesde kever in het hout gaat zitten – hebben we daarom snel een afspraak bij Tafelboom gemaakt, waarvoor we ze erg erkentelijk zijn.

Het zagen was leuk, gezellig maar ook stevig aanpakken. Vanuit de Daalsebuurt waren we met Marc, Remco, Maarten, Bart en Herbert afgereisd en Tafelboom had gelukkig ook een paar mensen die graag hun handen laten wapperen. En dat was geen luxe, want het ontschorsen van met name de dikke planken was een zware klus. Je hebt geen keuze: de iepenspintkever mag geen kans krijgen zich achter de schors te nestelen, want dan kunnen bomen in de omgeving ook besmet worden en is het gauw voorbij met onze parkplannen! Ruth van Tafelboom zorgde dat de werkers op tijd werden voorzien van koffie, thee en een uitgebreide lunch, om ons motortje draaiende te houden.

De volgende stap is het maken van een drooghuis. Daarvoor hebben we subsidie aangevraagd. Als dit lukt moet er ook nog een vergunning komen. Het is niet simpel, maar we gaan ervoor! Als het allemaal lukt hebben we over een tijdje prachtig hout om in en om het park een nieuwe bestemming te geven.

De zestien stammen blijven de komende tijd op het terrein van Tafelboom liggen, als ronde pakketten met latjes en een band er omheen. We hebben wat planken apart gehouden om Daalsepark souvenirs en giveaways van te maken. Heb je interesse om wat met het hout te doen, neem dan contact op: info@daalsepark.nl. Alles mag, behalve in de houtkorf opstoken…

Gepubliceerd:

Eén reactie op “Gezellige zaagdag”

  1. Hosting avatar

    Gerooide iepen mogen in Nederland niet ongeschild bewaard worden. Daarom is tijdens de Zaagdag van alle stammen de schors verwijderd met een haalmes. Zie de foto hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *