Twee weken geleden hebben we een laatste poging gewaagd om de sloopplannen voor Oude Daalstraat 6/6bis te verijdelen totdat bekend is wat er met het gebied gaat gebeuren. Een brand-mail aan de wethouders Kees Geldof (vastgoed), Paulus Jansen (wonen) en Victor Everhardt (stationsgebied) heeft in het college wel tot discussies geleid, maar niet tot een afwijking van het plan. Volgens het college is opknappen van de oude slagerij met bovenwoning in alle scenario’s veel te duur. Men piekerde er derhalve niet over om het pand nog een dag langer te laten staan. Van wijkwethouder Margriet Jongerius kregen we een empathisch antwoord met het verzoek om te komen praten. (Inmiddels is dat gebeurd en we zien het als een hoopvolle start van een vruchtbare dialoog.)
TN Sloopwerken (die ook op de Van Sijpesteijnkade actief is) is vorige week begonnen met handmatige sloop. Over twee weken zal alles weg zijn en wordt er op de gevel van nummer 8 een afwerking van rabatdelen geschroefd met een grasveldje eronder. Het huizenrijtje is dan zo goed als gehalveerd.
Dertig jaar stil
De wat oudere lezers zullen het zich nog herinneren hoe rond 1984/’85 de laatste huizen aan de Korte Vosstraat en Oude Daalstraat verdwenen. Na jarenlange verwaarlozing was sloop nog maar een kleine stap. De Daalsetunnel was gebouwd, het verkeer raasde er zorgeloos op los en de plannenmakers van Hoog Catharijne waren inmiddels met andere zaken bezig. Zo kon het gebeuren dat dit rijtje aan de Oude Daalstraat ambtelijk werd ‘vergeten’. De sloopvergunningen waren er wel, maar de huizen waren nog niet in eigendom.
Flinke opbrengst
Na dertig jaar onzekerheid begint de situatie nu te veranderen. Sinds het Masterplan Stationsgebied ‘moet’ POS (Projectorganisatie Stationsgebied) ook iets met dit Daalsetunnel-gebied. Momenteel stelt POS een stedenbouwkundig programma van eisen, kortweg SPvE op. Het doel is de grond te verkopen en te bebouwen. Men rekent momenteel met een opbrengst van 1,3 miljoen. Dat is nog afgezien van de kosten voor bouwrijp maken, wat ook meer dan een miljoen is. Wij vinden dat wel een beetje jezelf rijk rekenen.
Verkeerde volgorde
Een dergelijke opbrengst kan de gemeente natuurlijk alleen maar ‘verzinnen’ door aan te nemen dat er flink wordt gebouwd. (Een Albert Heijn XXL wordt zelfs gefluisterd.) Met zo’n boekhoudkundige eis reken je natuurlijk toe naar een flink gebouw dat alle groene ruimte opvreet. Het is een premature aanname, aangezien er nog helemaal niet is bepaald of en hoeveel steen op dit stuk grond moet worden neergezet. Een dergelijke randvoorwaarde stellen druist ook tegen het open karakter van de stedenbouwkundige studie in. Bij een dergelijk vraagstuk van ruimtelijke ordening moet je een verbetering van de stedelijke structuur, de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van stad en wijk voorop stellen, alle belanghebbenden en alle wensen meenemen en dan pas de opties doorrekenen.
Bomen vallen met bosjes
Vanuit het Daalsepark vinden we dat de optie om het geheel NIET te bebouwen, maar een volledige groenbestemming te geven, moet worden overwogen. Sterker nog: het heeft onze warme voorkeur, en dat van vele buurtbewoners, zo weten we uit reacties. Een park is zo gek nog niet als je ziet hoeveel groen er verloren gaat in het stationsgebied. Op het Westplein, Paardenveld en Smakkelaarsveld vallen de volwassen bomen met bosjes. Waar een aannemer verschijnt, is de kettingzaag niet ver meer. Ook de herstelde singel-noord is straks relatief stenig, vergeleken met het lommerrijke zuidelijke deel. Waarom trekken we het Zocherpark niet door, over de glasbak Hoog Catharijne heen?
Andere huizen blijven voorlopig
Terug naar de sloop. In de aanloop naar dat SPvE heeft de gemeente na een aanschrijving Oude Daalstraat 6/6bis in maart in bezit gekregen. Na een rechtszaak is de bewoner die het had gekraakt gedwongen het pand te verlaten. Dat was twee weken geleden. TN Sloopwerken is nu in korte broek bezig het huis uit elkaar te nemen. De zolder is al weg. De andere huizen blijven gelukkig voorlopig staan. Ze verkeren in goede staat en zijn bewoond.
Potentie
Sinds wij met onze plannen voor een (pocket) park naar buiten zijn gekomen, is er een discussie op gang gekomen of groen en bestaande bebouwing moeten worden behouden. Daarvoor gaan steeds meer stemmen op, ook in de gemeentelijke organisatie. Maar vooral de buurt ziet overduidelijk de potentie van zo’n bestemming. Dan profiteert de Daalsebuurt eindelijk van een verkeersluwe, parkachtige entree met bijvoorbeeld horeca, kleinschalige dienstverlening of winkels. Door de wijk op deze manier te herstellen, komt er eindelijk een mooie oplossing voor de zuidelijke rafelrand van de Daalsebuurt die sinds 1985 bestaat. Het is nu zaak om het financiële plaatje kloppend te maken.
Geef een reactie